Wednesday 3 August 2016

Kruche ciasto z gruszkami i kruszonką

 



  Dzisiaj prosty i sprawdzony przepis. Główne składniki to gruszki i cynamon. Mogłoby się wydawać, że  ciasto bardziej na zimę niż lato... Nic bardziej mylnego! W naszym domu sprawdza się na wszelkie okazje  przez cały rok :) Przekonajcie się sami!

Składniki:

 Na ciasto

3 żółtka
250 gramów masła 
500 gramów mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża łyżka jogurtu greckiego

 Na nadzienie

2 łyżki cukru
6 dużych gruszek
1 łyżka masła 
cynamon

 Na kruszonkę

100 gramów masła
100 gramów cukru
150 gramów mąki 


Wykonanie:

  Masło miksujemy z żółtkami, jogurtem i proszkiem do pieczenia. Powstałą masę dodajemy do mąki.  Zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód i boki tortownicy. Moja ma około 20 centymetrów średnicy.

Gruszki obieramy, oczyszczamy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy cukier. Gdy powstanie karmel dodajemy masło i gruszki. Posypujemy cynamonem i smażymy przez chwile. Wykładamy na ciasto.

Masło, cukier i mąkę zagniatamy na kruszonkę. Rozkruszamy na gruszkach.
Całość pieczemy w 190 stopniach około godziny.





 


No comments:

Post a Comment