Wednesday, 22 June 2016

Na Dzien Taty-indycze pulpety zapiekane w pomidorach

  

   Dzisiaj podaję Wam przepis na indycze pulpety zapiekane w pomidorach,które podałam na obiad w zeszłą niedzielę,kiedy świętowaliśmy angielski Dzień Ojca.Może i Wy będziecie chcieli wypróbować go na jutrzejszą okazję :)
Zamiast mięsa z indyka możecie użyć wieprzowego,dodać więcej lub mniej cebuli i podać pulpety z czym tylko macie ochotę.U nas były duże rurki,ale wspaniale smakują również z młodymi ziemniaczkami,ryżem lub kaszą.

Dla 4 osób

Składniki:

500 gramów mięsa z indyka
1 duża cebula
ząbek czosnku
2 roztrzepane jajka
odrobina oleju rzepakowego
suszony rozmaryn
suszone oregano
sól
świeżo mielony pieprz
2-3 puszki krojonych pomidorów
świeża bazylia lub natka pietruszki
400-500 gramów dowolnego makaronu

Wykonanie:

   Mięso wkładamy do miski,dodajemy roztrzepane jajka,rozmaryn,oregano,sól i pieprz w ilości jaką preferujemy.Całość wyrabiamy ręką aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą.Formujemy średniej wielkości kulki i układamy na brytfance.Odstawiamy pulpety.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Przygotowujemy sos.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut.Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.Dodajemy pomidory oraz doprawiamy wedle uznania solą,pieprzem i ziołami.Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut.Pulpety równomiernie zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy w piekarniku przez 30 minut.Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy świeżą bazylią lub natką pietruszki.




No comments:

Post a Comment