W dzisiejszych czasach jaglanka i owsianka są bardzo popularne.I bardzo dobrze ponieważ mają wiele cennych składników i właściwości,które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i organizm.Mają wielu zwolenników i ja też nim jestem!Można je przygotowywać na wiele sposobów.Dzisiaj przedstawie Wam moje ulubione wersje :)
Jaglanka na zimno w sam raz na upalne dni
Dla 1 osoby
Skladniki:
4 łyżki suchej kaszy jaglanej
ok.200 ml jogurtu naturalnego (możecie dodać wiecej w zależności jaką konsystencję lubicie najbardziej)
duża garść mrożonych jagód
kilka posiekanych migdałów
woda
miód lub syrop klonowy-ilość wedle uznania :)
odrobina soli
Wykonanie:
Pod przykryciem w niewielkiej ilości lekko osolonej wody gotujemy kaszę.Dodajemy mrożone jagody i mieszamy.Łączymy z jogurtem i znów dokładnie mieszamy.Posypujemy posiekanymi migdałami.Polewamy miodem lub syropem klonowym.
Owsianka z gorzką czekolada
Dla 1 osoby
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
szklanka chudego mleka (możecie dodać więcej w zależności jaką konsystencję lubicie najbardziej)
garść pokruszonych orzechów włoskich
kilka truskawek
kostka dobrej gorzkiej czekolady (ta która zawiera 75% kakao dla mnie jest najlepsza)
Wykonanie:
Na bardzo małym ogniu gotujemy płatki owsiane na mleku przez okolo 30 minut.Po ugotowaniu odstawiamy na chwilkę .Przekładamy do miski.Dodajemy dodajemy kostkę czekolady i mieszamy do jej rozpuszczenia.Dodajemy pokrojone truskawki i posypujemy orzechami wloskimi.
Owsianka z chia
Skladniki:
4 łyżki płatków owsianych
szklanka ulubionego mleka (możecie dodać wiecej w zależności jaką konsystencję lubicie najbardziej)
1 łyżka nasion chia
kilka truskawek lub garść jagód
łyżka orzechów włoskich lub migdałów
Wykonanie:
Na bardzo małym ogniu gotujemy płatki owsiane na mleku przez okolo 30 minut.Przekładamy do miski i łączymy z chia.Odstawiamy na chwilę aby ziarenka lekko napęczniały.Dodajemy owoce i posiekane orzechy.
Tak naprawdę możemy używać różnych owoców,orzechów, ziaren oraz różnych smaków mleka.Mieszajcie produkty. Może uda Wam się znaleźć ulubione połączenie. Ja już znalazłam :)
P.S.Jeśli używacie mleka roślinnego pamiętajcie że możemy gotować je na trochę większym ogniu i tym samym skrócić czas gotowania.
No comments:
Post a Comment