Makaron z tuńczykiem to jedna z moich ulubionych potraw.Nie tylko ze względu na smak,który uwielbiam,ale również dlatego że jest to danie szybkie i prawie jednogarnkowe.Poza ugotowaniem makaronu wszystko przygotowuje się w jednym garnku.Często gotuję taki obiad na dwa dni.Dodaję tylko około 300 gramów makaronu i 1 puszkę tuńczyka więcej.Makaron z tuńczykiem to bardzo sycące i wydajne danie.
Skladniki:
- 400 gramów dużego makaronu
- 3 puszki tuńczyka w oleju po 160 gramów
- 1 mała cebula
- sok z połowy cytryny
- sol i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Gotujemy makaron.W miedzyczasie w dużym garnku delikatnie podgrzewamy olej wyciśnięty z jednej puszki tuńczyka.Dodajemy pokrojoną w małą kostkę cebule i podsmażamy kilka minut do miękkości.Dodajemy tuńczyka wraz z olejem.Z gotującego się makaronu zbieramy trzy łyżki wody,aby zagęścić tuńczyka.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Odcedzony makaron łączymy z tuńczykiem.Całość dokładnie mieszamy,skrapiamy sokiem z cytryny i dopiero wyłączamy palnik.Posypujemy obficie pietruszką.
Apetycznie wygląda:)
ReplyDeleteI dobrze smakuje😊Pozdrawiam
Delete