Tuesday, 7 June 2016

Makaron z tuńczykiem




           Makaron z tuńczykiem to jedna z moich ulubionych potraw.Nie tylko ze względu na smak,który uwielbiam,ale również dlatego że jest to danie szybkie i prawie jednogarnkowe.Poza ugotowaniem makaronu wszystko przygotowuje się w jednym garnku.Często gotuję taki obiad na dwa dni.Dodaję tylko około 300 gramów makaronu i 1 puszkę tuńczyka więcej.Makaron z tuńczykiem to bardzo sycące i wydajne danie.
                 
           Skladniki:
  • 400 gramów dużego makaronu
  • 3 puszki tuńczyka w oleju po 160 gramów
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • sol i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
            Wykonanie:
       
       Gotujemy makaron.W miedzyczasie w dużym garnku delikatnie podgrzewamy olej wyciśnięty z jednej puszki tuńczyka.Dodajemy pokrojoną w małą kostkę cebule i podsmażamy kilka minut do miękkości.Dodajemy tuńczyka wraz z olejem.Z gotującego się makaronu zbieramy trzy łyżki wody,aby zagęścić tuńczyka.Doprawiamy do smaku  solą i pieprzem.Odcedzony makaron łączymy z tuńczykiem.Całość dokładnie mieszamy,skrapiamy sokiem z cytryny i dopiero wyłączamy palnik.Posypujemy obficie pietruszką.




2 comments: