Saturday 18 June 2016

Ciasto drożdżowe z owocami



 Dzisiejszy przepis na ciasto drożdżowe jest niezwykle prosty i szybki.Poza tym że przed pieczeniem,ciasto musi odstać swoje,przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.Na ten przepis natknęłam się już dawno.Znalazłam go w internecie i od tamtej pory gości w naszym domu bardzo często.Nieco go zmodyfikowałam.Dodaję do niego wszelkiego rodzaju owoce-truskawki,jagody,śliwki,gruszki i jabłka. Wspaniale smakuje zarówno z kruszonką jak i posypane cukrem pudrem.Do tego szklanka mleka lub filiżanka kawy i mamy jak,dla mnie,deser doskonały :)

Składniki:
  • kostka drożdży (90-100 gramów)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • pół  szklanki zimnego mleka
  • 4 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • dowolna ilość ulubionych nie mrożonych owoców
  • ewentualnie cukier puder do posypania
Jeśli wolicie ciasto drożdżowe z kruszonką to będziecie potrzebowali:pół kostki masła (około 125 gramów),1szklanka cukru,1 szklanka mąki pszennej).
Z tej ilości składników wychodzi dosyć sporo kruszonki.Ja mrożę połowę.Robię kulę i zawijam ją w samoprzylepną folię kuchenną.Używam jej kolejnym razem ścierając kulę na tarce o dużych oczkach.Jeżeli chcecie otrzymać kruszonkę tylko na raz wtedy podzielcie składniki na pół ;)

Wykonanie:

   W dużej misce rozkruszamy drożdże.Zasypujemy je cukrem.Dodajemy roztrzepane jajka,mąkę,mleko i całość zalewamy olejem.NIE MIESZAMY!Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na trzy godziny aby wszystkie składniki same się połączyły.Po odczekanym czasie całość delikatnie i dokładnie MIESZAMY.Ciasto wylewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.W dowolny sposób układamy i delikatnie wciskamy w ciasto cale lub krojone,ulubione owoce.Jeżeli wybieracie wersję bez kruszonki to ciasto jest już gotowe do pieczenia.Jeśli jednak wolicie wersję z kruszonka to wystarczy jedynie w małej miseczce ręką ugnieść ze sobą masło,cukier i mąkę.Kiedy ciasto zacznie odchodzić od reki to znaczy że jest gotowe aby rozkruszyć je na owocach.Tak przygotowane ciasto drożdżowe pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.






No comments:

Post a Comment